Search

Kako si postaviti cilje in jih dejansko doseči

Updated: Feb 7, 2021

Ste utrujeni od postavljanja istih ciljev vsak teden, mesec ali leto in jih nikoli ne dosežete? Kako si torej postaviti cilje vsako leto na način, ki vas ne bo pustil v stresu in razočaranju.
Na začetku vsakega leta ali meseca ali ob vsakem rojstnem dnevu zapišete svoje cilje in vedno dopišete tudi tistega, ki ga še vedno niste dosegli po tolikih letih, kot ste si obljubili, da ga boste. Sčasoma izgubite vero vase ali v vesolje in izgubite vso motivacijo. Dobra novica je, da ne zato, ker niste sposobni doseči svojih ciljev, potrebujete le boljši sistem, ki se ga boste naučili danes!


Ne glede na to, ali imate majhen ali velik cilj, bo ta strategija določanja ciljev delovala.Kaj v resnici želiš doseči?

Včasih si postavimo cilje, ki v resnici niso usklajeni z nami, ker na nas vpliva to, kar počnejo drugi ljudje, ali kaj drugi ljudje želijo za nas, namesto da bi ugotovili, kaj si želimo sami. Če nam je za ta cilj res vseeno, ne bomo motivirani, da ga dosežemo. Ključno je torej postaviti cilje, do katerih nam je resnično mar, ki nas dejansko navdušijo!


Če želiš ugotoviti, kaj je ali ni usklajeno s tabo, si zastavite naslednja vprašanja:

  • Kaj je resnično pomembno zame?

  • Česa si želim bolj / manj?

  • Kaj bi mi olajšalo življenje?

  • Kaj moram izpustiti, da si olajšam življenje?

  • Če bi vedel, da ne morem spodleteti, kaj bi počel?

  • Kako določim uspeh?

  • Kaj me resnično navdušuje?

  • Kje želim biti čez 3 mesece, 6 mesecev in 12 mesecev?

Zapiši prve odgovore, ki vam pridejo na misel, ne razmišljajte preveč.


Včasih imamo v glavi idejo, kako izgledata uspeh in sreča, ko pa se nekoliko poglobimo, ugotovimo, da tisto, kar družba prikazuje kot uspeh, v resnici ne odmeva z nami. Poglejte, kateri odgovori se pojavijo, in se prepričajte, da so vaši cilji usklajeni z njimi.


Natančno moraš vedeti ZAKAJ želiš doseči cilj. Kakšnemu namenu bo služil in kako ti bo izboljšal življenje?
Ustvarite sistem za doseganje svojih ciljev

Razdeli velike cilje na majhne korake

Ena največjih ovir za dosego cilja je, da ne vemo, kako začeti, ali pa pridemo na pol poti in ne vemo, kaj storiti naprej. Pomembno je, da svoj cilj razdelite na manjše korake, ki jih je dejansko mogoče narediti in "pretentati" tvoj um.


Ko sem ustvarjala svojo spletno stran sem ga razdelila na faze. Najprej sem raziskovala in se učila, nato sem kupila svojo domeno in gostovanje ter se naučil tehnične plati spletnega mesta, nato sem napisala nekaj vsebine, posnela nekaj podcastov ter se sproti učila marketinga, medtem, ko sem na trg že začela objavljati svoje znanje, kljub temu, da se resna prodaja še ni začela. Nekje moraš začeti.


Ko si postaviš velik cilj, se moraš za uspeh postaviti tako, da si ustvariš majhne odskočne deske. Ni ti treba načrtovati vsakega koraka vnaprej. Tudi če si to storili, bodo na poti še vedno presenečenja, zaradi katerih se boš morali prilagoditi.


Razvij prave navade

Majhna dejanja, ki jih delate vsak dan, delujejo bodisi za vas bodisi proti vam. James Clear iz knjige Atomske navade pravi, da se majhne dnevne navade sčasoma seštevajo. Danes ne vidiš dolgoročnih vplivov, toda čez leto dni boš videl, da imajo vsa ta vsakodnevna dejanja dobre ali slabe rezultate.


Navadno nas bolj zanima takojšnje zadovoljstvo kot dolgoročne posledice, toda ko imaš cilj, moraš imeti v mislih končno igro. Kaj bodo vaša dejanja danes seštela čez eno leto? Navada je nekaj, kar počnete, ne da bi morali o tem veliko razmišljati. Ko vedenje postane navada, si je treba manj prizadevati, da bi delo opravil, ker postane v naših možganih kot avtomatika.


Oglej si svoje cilje in ugotovi, kakšna vsakodnevna dejanja te bodo pripeljala tja, kamor želiš iti.


Naj vaše okolje podpira vaše cilje

Na videz morda ni videti tako, toda vaše okolje vam lahko pomaga ali vas sabotira.


Če je vaš dom neurejen, neurejen in na splošno ne navdihujoč, potem bo to izčrpalo vašo zagnanost in motivacijo. Ozrite se okrog sebe in ugotovite, katera področja delujejo proti vam. Včasih veste, kaj so, samo po tem, kako se počutite ob pogledu nanje. Če se počutite utrujeni ali nesrečni na območju vašega doma, ga morate spremeniti.


Če delate od doma, a je vaš delovni prostor neurejen, temen in neprijeten, ne boste več tako produktivni, kot bi lahko bili. Če želite biti bolj zdravi, a v hladilniku nimate zdrave hrane in nimate prostora za vadbo, kako boste bolj zdravi?


Včasih živimo z drugimi ljudmi, ki so morda neurejeni ali glasni ali počnejo stvari, zaradi katerih je težko ustvariti podporno okolje. Iz osebnih izkušenj vem, kako moteče je to! Po svojih najboljših močeh delajte s tem, kar imate. Naj bo vaš prostor, ne glede na njegovo velikost, čim bolj funkcionalen in navdihujoč. Če lahko svojo spalnico naredite le lepo in mirno, naredite to.


Gre za vizijo svojega življenja, ki vas navdušuje!

Predstavljajte si, kako se želite počutiti na koncu svojega cilja, poglejte, kako želite videti tudi vaše življenje in kako bo boljše. S Canvo lahko naredite vision board (brezplačno) in jo nastavite za ozadje telefona ali računalnika ali pa napišete zapis iz dnevnika z vidika, da ste ravno dosegli cilj. Zapišite, kako neverjetno se vam zdi, da ste dosegli svoj cilj, in pozitiven vpliv, ki ga je imel na vaše življenje.


Če vas vizija ne navdušuje, ponovno ocenite, ali bi si morali zastaviti ta cilj ali ne.

Imaš denarne cilje? Poskusite si položiti željo na vidno mesto, kjer jo boste pogosto videli. To pošlje signal vašim možganom, da najdejo načine, kako to uresničiti.


Verjemi vase

Če vas muči dvom vase in si že na začetku rečete: "ja, to bi bilo lepo, vendar se v resnici ne bo nikoli zgodilo," potem se to seveda ne bo zgodilo.


Najpomembnejši razlog, zakaj ljudje odnehajo ali ‘propadejo’, je ta, da sami sebe sabotirajo s svojimi misli.

Naša zunanja resničnost je v veliki meri odraz naše notranje resničnosti. Oblikujejo ga naše misli, prepričanja in dejanja. Kar verjamete o sebi in svojem življenju, boste našli način, da to uresničite.


Katerih starih omejujočih prepričanj ali izgovorov se še vedno držite?

Če vaša prepričanja delujejo proti vam, ne bo šlo nič pametnih navad ali načrtovalcev ciljev, boste vedno našli način za sabotažo in sploh ne boste vedeli, da to počnete. Če veste, da ste nagnjeni k negativnosti, spremenite svoj notranji in zunanji dialog. Osredotočite se na hvaležnost namesto pritožb in kritik. Razvijte miselnost rasti namesto omejevanja.Preveri in se ponovno oceni

Nečesa ne dosežete tako, da si cilj postavite 1. januarja in potem o tem nikoli več ne razmišljate. Ko si postavite cilj, se morate na to pripraviti in meriti svoj napredek. Izberite uro in dan, ko boste preverjali napredek. Lahko je vsako nedeljo ali prvi dan v mesecu. Lahko ga povežete z drugo dejavnostjo, kot je pisanje tedenskega seznama nakupa hrane ali plačevanje mesečnih računov.


Opomnik vstavite v koledar ali telefon. Samo poiščite način, s katerim se boste spomnili na cilj. Poglejte, kje ste in kaj morate storiti naprej. Ne pozabite, da če ste padli s tira, lahko kadar koli začnete na novo. Za začetek ni treba čakati na novo leto, mesec ali ponedeljek.


To so metode, ki jih potrebujete za določanje ciljev in njihovo uresničitev v novem letu. Upam, da ste dobili nekaj jasnosti, kaj morate storiti, da določite prave cilje in jih uresničite.


Želim ti veliko sreče pri vseh vaših ciljih, ne glede na to, ali si si jih zastavili na začetku leta ali kdaj drugič. Just do it!Naroči se na novičke, če želiš prejemati podobne vsebine!


#goals #goalsetting #2021goals #howtosetgoals


14 views0 comments